Orada amb arròs melós de mar…Per llepar-se els dits!

Written by GranBlau on octubre 30th, 2014. Posted in Receptes GranBlau

 

Recepta GranBlau orada

L’orada és un peix molt arrelat a la gastronomia catalana

 

Us proposem un plat per llepar-se els dits,  ideal si teniu convidats: orada amb arròs melós de mar. L’orada, un gran clàssic de la gastronomia catalana. És un peix blanc i amb molt poc greix, però ens aporta una gran quantitat de fòsfor i potassi, i ens ajuda a enfortir els sistemes nerviós i ossi.

Ingredients

200 g d’escalunya
2 grans d’all
250 g de tomàquet en conserva triturat
60 ml d’oli
600 g de peix de roca
400 g de cap de rap
150 g de ceba petita
100 g de pastanaga
2 grans d’all
20 g d’api
80 g de porro
40 g de xampinyons
125 g de tomàquet en conserva triturat
50 ml de vi blanc
50 ml d’oli d’oliva
Pebre vermell
Pebre blanc
Llorer, farigola i fonoll
8 orades de 60 g
4 llagostins
160 g d’arròs carnaroli
1 calamar
40 ml d’oli d’oliva
20 g de mantega
25 g de formatge parmesà
Sal
Pebre blanc mòlt

 

Preparació

El primer pas és preparar el sofregit de ceba. Talleu l’escalunya ben fina i sofregiu-la amb uns 60 ml d’oli. Una vegada la ceba estigui ben daurada, hi afegiu l’all picat i deixeu que aquest s’enrosseixi. A continuació, hi aboqueu el tomàquet en conserva triturat i colat i ho deixeu al foc fins que tota l’aigua del tomàquet s’hagi evaporat. Ho deixeu uns minuts més a foc lent i ho retireu.
Una vegada tingueu a punt el sofregit de ceba, heu de fer el fumet vermell de peix (1 litre). Poseu en aigua freda el peix de roca ja net i sense vísceres i el cap de rap sense pell ni agalles, i deixeu-ho tot dins l’aigua uns minuts. Mentrestant, talleu la ceba, la pastanaga, el porro, l’api, l’all i els xampinyons.
Feu escórrer el peix i en una cassola amb oli ofegueu la ceba, i després afegiu-hi l’all i el porro. A continuació, afegiu-hi també la pastanaga i els xampinyons, ofegueu-los i incorporeu-hi l’api.
Quan totes les hortalisses siguin ben daurades, poseu-hi el pebre vermell, incorporeu-hi el tomàquet i deixeu que aquest redueixi la seva aigua. Seguidament afegiu-hi el peix ja escorregut, el vi blanc, el pebre blanc i les herbes, i deixeu que es cogui fins que s’hagi evaporat tot l’alcohol del vi.
Cobriu-ho tot amb aigua i deixeu-ho coure a foc lent durant 20 minuts, tot anant retirant l’espuma. Ho deixeu infusionar 10 minuts més i ho coleu.
Per acabar, escalfeu el sofregit de ceba i afegiu-hi el fumet (guardant una mica de fumet per al final). Deixeu-ho al foc un parell de minuts, afegiu-hi l’arròs i deixeu que aquest vagi coent a foc suau. A part, pinteu l’orada amb oli i feu-la daurar pels dos costats en una paella. Paral·lelament heu de saltejar els llagostins i el calamar net i tallat a rodanxes.Quan l’arròs estigui a punt, el traieu del foc, hi afegiu la mantega i el formatge, i el rectifiqueu de sal. Emplateu col·locant l’orada i el marisc a sobre l’arròs.

 

Bon profit!

Tags: , , ,